Houtsoorten

 

  • Eikenhout: Eikenhout is sterk, redelijk hard en zeer betrouwbaar. Het is makkelijk te bewerken en af te werken. Eiken is, vers gezaagd, bijna wit van kleur en kleurt aan de lucht tot creme-wit. ‘ Eiken is een houtsoort die zowel binnen- als buitenshuis voor bijna alles toegepast kan worden.

 

  • Douglas: Douglas is één van de duurzaamste naaldhoutsoorten in Nederland.
    Het hout heeft veelal een rechte draad en droogt snel zonder al te veel scheuren en vervorming. Na het drogen wordt het hout zeer hard. Douglas is sterk harshoudend.  Toepassingen van Douglas;  balken, gebinten en gevelbetimmering. Voor de meeste buitentoepassingen kan Douglas onbehandeld worden toegepast, mits het hout niet in contact komt met de grond. Het hout mag nat worden, zolang het vervolgens maar weer kan opdrogen.

 

  • Grenen: Grenen is hout van van de grove den. Grenen is na vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort in Nederland. Meestal wordt het gebruikt voor toepassingen waarbij het niet in het zicht is. Een uitzondering zijn de betimmeringen met rabatdelen, waarbij het contrast tussen het roodachtige kernhout en het veel lichtere spinthout voor een levendig effect zorgt.

 

  • Lariks: Lijkt wel een beetje op Grenen maar is iets donkerder. Het is echter aanmerkelijk harder en zwaarder. Het is ook duurzamer en sterker. Lariks is een prima vervanger voor vele tropische houtsoorten. In gevelbetimmeringen wordt het vaak gebruikt ter vervanging van Red Cedar.

 

  • Kersen: Geelbruinig van kleur, goed te bewerken en af te werken.  Het hout wordt vooral gebruikt in meubelen en andere decoratieve toepassingen; ook in kleine producten.

 

  • Populier: Het hout is wit tot grijsachtig van kleur. Het wordt voor veel doeleinden gebruikt zoals klompen, kratten, pallets, papier, triplex, kasten en planken.